Leuke weetjes over een ei.. wist u dat ....
Wist u dat een kip 14 uur licht nodig heeft om eieren te gaan produceren? De eidooiers zitten in een soort van blaasjes tegen de ruggegraat van de hen. Door licht groeit de dooier tot deze groot genoeg is om losgelaten te worden in het legkanaal. De vorming van het ei zelf duurt ongeveer 26 uur.
Wist u dat een kwalitatief goed broedei wel 4 weken bewaard kan blijven zonder dat de kiemkracht afneemt? De eieren moeten dan wel in de juiste omstandigheden bewaard blijven. De beste methode om een ei te bewaren is in een koele donkere omgeving tussen de 5 en 12 graden Celsius, met de punt naar beneden. Ook het eieren keren (voordat ze de broedmachine in gaan) is naar het land der fabelen verhuisd. Dit schijnt niet nodig te zijn. De eidooier zit goed beschermd in het ei, de beide hagelsnoeren zorgen er voor dat deze in het midden blijft.
Wat is een goed broedei?
Als je het ei in de hand neem, dan kan je eenvoudig voelen of het ei mooi glad is en niet te ruw. Hoe gladder het ei is, hoe kleiner de poriën zijn. Andersom dus hoe ruwer, hoe groter de poriën zijn. Gladde eieren zijn lang houdbaar, en kunnen met minder vocht in de broedmachine
Belangrijk is om te selecteren op de vorm van het ei. Voor de eieren is een ideale maatverhouding bepaald. Je kan met behulp van een schuifmaat de lengte en de breedte van een ei opmeten, deze waardes door elkaar delen en dan moet de uitslag tussen de 0.72 en 0.76 liggen. Is deze uitkomst hoger dan is het ei te rond, en is de uitkomst lager dan is het ei te lang. Als het ei te lang is, kan het kuiken er niet zelf uitkomen en is dus niet geschikt om te broeden.
Sommige hennen leggen “kromme” eieren. Dit wordt veroorzaakt door een verharding in de eileider welke ontstaan kan zijn door Infectueuze Bronchitis, snot etc. De laatst genoemde eieren zijn niet geschikt voor de broed. De hen is dan drager van de ziekte (dit kan wel 3jr duren) en geeft deze door aan de kuikens.
Eieren met vochtvlekken het zgn marmerei worden zelden of niet bevrucht, niet mee broeden dus. Deze eieren kun je wel gewoon lekker opeten. Helaas is het zo dat de hen deze eieren blijft geven en dus niet geschikt voor de fok.
Wist u dat aan de binnenkant van het ei ook heel veel informatie te halen valt? Om de eieren voor de nafok te kunnen gebruiken is het natuurlijk belangrijk dat de hen getreedt wordt door de haan, en het zaad dan ook in de eileider naar boven wordt getransporteerd. Het zaadje van de haan komt dan bij de dooier op het kiemschijfje te leggen en hierdoor wordt het eitje een bevrucht eitje. Het kiemschijfje is met het blote oog goed te zien. Als je het eitje openbreekt en op een bordje uitspreidt dan behoort het kiemschijfje boven te drijven. Van nature komt de meeste warmte van boven, daar zit namelijk de broedse hen. Komt het kiemschijfje niet naar boven drijven dan is het niet actief. Het is er wel, maar ligt dan waarschijnlijk aan de onderzijde van de dooier. Dit is een uitstekend consumptie ei.
De schaal van een broedei heeft naast de functie van bescherming ook nog een belangrijke functie. Het kuiken onttrekt er de kalk uit voor de vorming van het skelet. Als de schaal te dun (dus te weinig kalk) is de kans op een krom borstbeen aanwezig. Een bijkomend voordeel van de kalkonttrekking is dat het kuiken op die plek ook makkelijker het ei kan aanpikken en openbreken.
Wist u dat bevruchtte eieren wel driemaal verstoord kunnen worden tijdens de ontkieming? De ontkieming start bij 27 graden en hoger . Bij temperaturen van 40 graden en hoger sterft de kiem af. Als de temperatuur onder de 27 graden komt dan stopt de ontkieming. Dit kan tot driemaal tijdens het gehele proces gebeuren. Dit houdt dan ook in dat als de broedmachine een keertje uitvalt, of u vergeet deze aan te zetten, of de eieren na het luchten vergeet terug te zetten dit geen grote problemen hoeft op te leveren. Geen paniek!! De eieren komen hooguit wat later uit .
Wist u dat de eieren van een krielkip 1 a 1,5 dag eerder uitkomen?
Zijn het allemaal geen leuke en interessante weetjes? Wij vonden van wel in ieder geval en hopen dat u dat ook vindt.